- Sabrering bør ALTID forgå i ædru tilstand, og man bør være over 18 år. Vi har med alkohol og våben at gøre. Nytårsaften, anbefales det at sable før Dronnings tale, og nyde de sablede bobler hele aftenen.
- Flasken skal være køleskabskold 4 grader. Hvis den ikke er det, så stiger trykket i flasken, og så risikerer man enten, at proppen springer af før tid, eller endnu værre: At flasken eksploderer.
- Vælg en farvet flaske. I en gennemsigtig flaske er glasset meget hårdt, og så kan det være meget svært at sable flot. Jo mere pigment, der er i flasken, jo svagere er glasset, og jo lettere er det at sable. Du kan kun sable champagne og mousserende vin. Ikke øl eller vin, for der er ikke tryk nok i flasken.
- Tag først ståltråden/agraf’en af flasken, lige inden du sabler. Hvis du gør det for tidligt, risikerer du, at proppen ryger af i utide og rammer nogen. Og så er det i øvrigt også for sent at sable, hvis proppen er fløjet af.
- Hold rigtigt på flasken. Det vil sige med tommelfingeren oppe i den forhøjning, der er i bunden af flasken. Hvis du holder rundt om flaskens mave, så risikerer du at skære dig, hvis noget går galt. Glasset er skarpt som et barberblad.
- Lad sablens klinge flugte med flasken, så den rammer flaskehalsens krave med et lige snit. Sæt sablen på flasken cirka en håndsbredde fra spidsen.
- Hav ro i kroppen og armene. Stå afslappet, gerne med god tyngde i fødderne. Sæt albuen på den arm, som du holder flasken i, ind i siden, så den holdes stabilt i ro. Dermed får armen helt naturligt en vinkel på 30 grader, som er den bedste og sikreste måde at holde den. Armen, som holder sablen, holdes i 90 grader.
- Når du er klar, så fører du i én fast og kontrolleret bevægelse sablen op mod flaskens krave.
- Benyt SIKKERHEDSBRILLER, briller eller solbriller, springer en flaske, er det vigtigt at beskylle signe øjne. Præcis Som dem i skal bruge når i sender fyrværkeri afsted! Så er det altså også en kanon idé at benytte dem under en sabling!
- Sikkerhedsafstand til mennesker og dyr, skal overholdes, da det ikke kun er sablen som er et våben, men også proppen som der fyres af, da den fyres afsted med et så enormt tryk at der også er glas som ryger med!
- HOLD HUNDEN i snor!, hunde løber efter proppen, hvor der sikker glas omkring, den skære sig, eller træde på proppen hvis den ikke samles op.
- Sable aldrig hen mod nogle, ej heller mod dyr, huse osv. Der er ingen dissideret længde på hvor langt en prop flyver.. (Så åbent landskab, og husk at find proppen efterfølgende så dyr osv ikke træder på den).
- Det anbefales at ALTID at bruge SIKKERHEDSKÆDE, og kun sable med afstand til mennesker, dyr og buffeten. Bedst udendørs. Husk proppen kommer med stor fart, skyde aldrig af, før du sikre dig det sker sikkert og forsvarligt, og der er helt fri bane.
Det er ALTID godt at modtage undervisning, så man bliver guidet i kunsten at sabrere sin champagne. Hvor disse ting gennemgås grundigt, og hver enkelt elev, rettes, så det gøres helt rigtigt, som på Napoleons tid. sabreringsbroderskab Confrerie du Sabre d’Or har 30 års jubilæum i har i 2016.
Rådene stammer fra Marianne Sass Petersen, der underviser i sabrering og er medlem af det franske sabreringsbroderskab Confrerie du Sabre d’Or og af Våbenhistorisk Selskab. Og fra Christina S. G Pedersen, GWR rekordholder, som hjælper med at undervise i det jyske.
LÆS OM DEN NYE BLANKVÅBENLOV KLIK HER...
|